015 310 88 73

 

De afgelopen weken zijn de OZB aanslagen met de WOZ-waarden weer in de bus gevallen bij onze agrarische cliënten. Helaas hebben wij vastgesteld dat met name agrarische bedrijfswoningen dit jaar veel te hoog gewaardeerd zijn. Vele bezwaarschriften dienen we al in. Indien u ook bezwaar wil maken, e-mail de aanslag dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot verbazing van onze klanten zien we in een aantal gemeenten een onverklaarbare stijging van de WOZ-waarde van agrarische bedrijfswoningen. Cliënten worden geconfronteerd met getaxeerde WOZ-waarden in een bandbreedte van € 375.000 tot € 500.000 voor hun agrarische bedrijfswoning, terwijl de werkelijk marktwaarde ligt in een bandbreedte van € 225.000 tot € 300.000.

Behalve de extra OZB lasten resulteert dit ook in extra waterschapslasten, minder hypotheekrenteaftrek wegens een hoger eigen-woning forfait, en veel hogere erf- en schenkbelastingen bij erven of schenken of een hoger BOX 3 vermogen bij verhuurde agrarische bedrijfswoningen. Kortom hoofdzakelijk nadelen voor de betrokken eigenaar.

Wij hebben na bestudering van inmiddels tientallen aanslagen en taxatieverslagen de volgende gebreken geconstateerd bij de vastgestelde WOZ-waarden.

1. Er wordt door de betrokken gemeente geen of veel te weinig rekening gehouden met de agrarische bestemming van de bedrijfswoning.
2. De gebruikte referenties zijn vrijwel altijd onbruikbaar. Vaak wordt er door de gemeente vergeleken met transacties van woningen met de bestemming Wonen en niet met transacties van agrarische bedrijfswoningen.
3. Er wordt te weinig rekening gehouden met het feit dat de bedrijfswoning onderdeel uitmaakt van een glastuinbouwbedrijf. Er dient dan ook vergeleken te worden met transacties van complete bedrijven waarbij de bedrijfswoning een onderdeel uitmaakt van de transacties.
4. Er wordt dan ook niet of te weinig vergeleken met transacties van agrarische bedrijfswoningen. Wij hebben alle transacties in onze database.
5. Er wordt door gemeentes in de regio ten onrechte geen gebruik gemaakt van de agrarische taxatiewijzer voor de WOZ.
6. De stijging van de WOZ-waarde lijkt de stijging van de gewone woningmarkt te volgen, terwijl er amper een stijging is geweest van de waarde van agrarische bedrijfswoningen.

Kortom de WOZ-waarde van agrarische bedrijfswoningen ligt vrijwel altijd aanmerkelijk lager dan thans wordt vastgesteld Heeft u nu ook een onverklaarbare hoge WOZ-waarde gekregen voor uw bedrijfswoning mail dan een scan van uw aanslag en van het bijbehorende taxatieverslag. Het taxatieverslag kunt u vaak met uw DigiD opvragen op de website van de gemeente. Wij beoordelen het en indien wij het kansrijk achten dienen wij voor u kosteloos een bezwaarschrift in.

Gezien de bezwaartermijn van zes weken verzoeken wij u wel uiterlijk vier weken na ontvangst van de aanslag de stukken te mailen zodat wij tijdig bezwaar kunnen maken. U kunt de stukken mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Westmaas Makelaardij aangesloten bij VBO BedrijfsmatigWestmaas Makelaardij aangesloten bij SCVMOWestmaas Makelaardij aangesloten bij VBOWestmaas Makelaardij aangesloten bij FundaWestmaas Makelaardij aangesloten bij VBO Agrarisch Een totaaloverzicht van alle glastuinbouwbedrijven op 1 plaats gebundeld Het Taxatie Management Instituut