015 310 88 73

 

Het is even schrikken als je, met je 41 jaar, bij een bijeenkomst van bedrijfsmatige makelaars en taxateurs de jongste aanwezige blijkt te zijn.
Dat overkwam me onlangs. Toen werden de aanwezigen onder de 35 jaar opgeroepen om zich aan te sluiten bij de Young Talent-groep van een branchevereniging. Ze waren er niet! Ook bij specialisten in bijvoorbeeld onteigening en bij sessies van agrarische makelaars ben ik vrijwel altijd de jongste aanwezige. Waarom kiest de jeugd niet voor een mooie specialisatie?

De verregaande vergrijzing van het vak moet een grote zorg zijn voor de brancheverenigingen en voor het NRVT. Hun bestaansrecht hangt af van het ledental. Dat wordt snel kleiner nu de naoorlogse generatie het speelveld in hoog tempo gaat verlaten. Waarom hoor je daar weinig over? Het lijkt erop dat de ontwikkeling van jonge specialisten geen belangrijk onderdeel is van een bestendige toekomstvisie.

Bij grote kantoren zie je nog wel wat snelle jongelui voorbij komen; in de rest van de markt komen ze sporadisch voor.
Tja, in de zakelijke markt valt nu eenmaal niet snel resultaat te boeken. Het vak van bedrijfsmatig en/of agrarisch makelaar/taxateur is lang niet zo flitsend als dat van de woningmakelaar die in megatempo deals scoort.

Het voortraject is gecompliceerd: de opleiding is lang en intensief. Het opbouwen van ervaring en van ondernemersgeest duurt jaren; de beloning voor hard werken laat soms lang op zich wachten. En de communicatie met de zakelijke klant is toch van een andere orde dan die met de particuliere woning(ver)koper.

Waarom zou je als jongere dan toch kiezen voor het vak van bedrijfsmatig of agrarische makelaar/taxateur? Daarvoor zijn best argumenten te noemen. Internet en modelmatig werken hebben op de zakelijke markt een kleiner effect dan op de woningmakelaardij. Wederzijds vertrouwen gaat in deze sector nog altijd boven snelheid en tarief. De concurrentie is dan ook minder heftig. Dat maakt de kans op een goed belegde boterham in de toekomst veel groter. Jonge vakgenoten die zowel op persoons- als dossierniveau voor diepgang gaan, kunnen hun hart ophalen in deze markt. Specialisatie betaalt zich uit; zowel in financieel als intellectueel opzicht.

Brancheorganisaties en bedrijfsmakelaars, verkondig deze boodschap aan potentiële instromers in het vak!
De VBO-sectie Bedrijfsmatig Vastgoed faciliteert en subsidieert met succes gespecialiseerde opleidingen, in 2 jaar tijd sloten 60 nieuwe leden zich bij hen aan. Dat is een goede zaak. Certificerende instellingen kunnen wellicht ook meer rekening houden met jonge zij-instromers in het vak; bijvoorbeeld door meer vrijstellingen te geven voor theorie-opleidingen. Jonge mensen die beschikken over een afgeronde wetenschappelijke opleiding in bijvoorbeeld rechten, economie of bijvoorbeeld bouwkunde, kunnen wat mij betreft – zoals ik zelf indertijd heb gedaan - onze beroepsgroep direct komen versterken.

Ik hoor u denken: waarom deze oproep? Zonder nieuwe instroom ben ik immers tot mijn pensioen verzekerd van veel werk. Dat klopt. Maar ik ben al gezegend met veel fijne klanten en leuke, interessante opdrachten. En ik wil er over pakweg tien jaar niet alleen voor staan.

E.D.J. Westmaas REV RT Bc

Westmaas Makelaardij aangesloten bij VBO BedrijfsmatigWestmaas Makelaardij aangesloten bij SCVMOWestmaas Makelaardij aangesloten bij VBOWestmaas Makelaardij aangesloten bij FundaWestmaas Makelaardij aangesloten bij VBO Agrarisch Een totaaloverzicht van alle glastuinbouwbedrijven op 1 plaats gebundeld Het Taxatie Management Instituut