015 310 88 73

 

Volgens het CBS hebben de meeste boeren en tuinders van 55 jaar of ouder geen opvolger. Van de 55.000 agrarische bedrijven verdwijnt de komende tien jaar dus minimaal een kwart. Hoe kleiner het bedrijf des te groter is de kans dat er geen opvolger is. Heeft u ook (nog) geen bedrijfsopvolging?

Nederland telt ruim 55.000 agrarische bedrijven. Daarvan zijn er ruim 25.000, dus bijna de helft, in handen van een 55-plusser. Van hen weten er 15.000 niet wie het bedrijf kan overnemen.Vooral glastuinbouwbedrijven waar pot- en perkplanten worden gekweekt en schapenbedrijven dreigen te verdwijnen. Voor de overname van melkvee- en geitenbedrijven is de animo het grootst. Daar staat in respectievelijk 60 en 53 procent van de gevallen een opvolger klaar.

Volgens CBS zien boerenzoons - en dochters vaak geen brood meer in de agrarische sector. Bovendien zijn ze vaak beter geschoold dan vroeger en hebben dus ook andere mogelijkheden hebben. Het CBS stelt dat boeren vaak alternatieve overnamekandidaten vinden, zoals een buurman of een ander bedrijf."

Westmaas Makelaardij begeleid ondernemers in de agrarische sector bij het afbouwen van hun bedrijf, het vinden van bedrijfsopvolgers of de verkoop van hun bedrijf. Hierbij beoordelen wij de huidige situatie van uw bedrijf en gaan wij actief op zoek naar overnamekandidaten. Hierbij wordt uiteraard eerst in de familiekring gezocht, maar vaak worden er ook externe kandidaten gevonden. In dit gehele proces verkennen wij samen met u en uw accountant alle fiscale, juridische en planologische (on-)mogelijkheden en zetten een duidelijke strategie uit.

In een kennismakingsgesprek kunnen wij onze dienstverlening aan u uiteen zetten en samen een eerste inventarisatie van uw wensen maken. Voor het maken van een afspraak kunt u ons bellen op 015-310 8873.

Bronnen:
http://nos.nl/artikel/2144226-15-000-boeren-en-tuinders-hebben-geen-opvolger-klaarstaan.html
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/47/op-meeste-boerderijen-geen-bedrijfsopvolger

Westmaas Makelaardij aangesloten bij VBO BedrijfsmatigWestmaas Makelaardij aangesloten bij SCVMOWestmaas Makelaardij aangesloten bij VBOWestmaas Makelaardij aangesloten bij FundaWestmaas Makelaardij aangesloten bij VBO Agrarisch Een totaaloverzicht van alle glastuinbouwbedrijven op 1 plaats gebundeld Het Taxatie Management Instituut