015 310 88 73

 

Vandervalk Groenesier is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt van Asparagus op totaal 35.000 m2 op twee locaties te Pijnacker. Het bedrijf is flink gegroeid de afgelopen jaren en trouwe klant van Westmaas Makelaardij. Lees hier het verhaal van Rick en Bart van der Valk.

Wat doet jullie bedrijf?
Vandervalk Groenesier is een familiebedrijf welk al sinds 1979 gespecialiseerd is in de teelt van Asparagus decoratiegroen. Inmiddels kweken wij op ruim 35.000 m² zes soort Asparagus.

Kan je kort de historie van jullie bedrijf schetsen?
In 1979 zijn Cor en Corry in Pijnacker begonnen met de teelt van Chrysanten.  Het oudste deel van de kas bleek niet geschikt voor de Chrysantenteelt. Er werd een alternatief gezocht en die werd gevonden in het snijgroen. Uiteindelijk werd deze ‘tweede keus’ de corebusiness en in 1991 zijn we helemaal overgegaan op deze tak van sport. Dit gebeurd met succes. Het familie bedrijf is inmiddels verantwoordelijk voor een groot deel van de Nederlandse markt. En er zit nog steeds een gezonde groei in. Dat brengt in 2009 samen met zoon Rick opnieuw uitbereiding met zich mee. Het bedrijf wordt uitgebreid op een nieuwe locatie in Pijnacker. In 2014 krijgen we de kans om het oudste bedrijf te verkopen en een groter bedrijf in een modern tuinbouwgebied in Delfgauw te kopen. Zoon Bart die al actief is in de tuinbouw ziet dit als een mooie uitdaging om zich bij het familiebedrijf te voegen.

Hoeveel mede-eigenaren zijn er en hoeveel mensen zijn er totaal actief binnen jullie bedrijf?
VanderValk Groenesier heeft 2 eigenaren Rick en Bart van der Valk. Naast Cor en Corry die nog steeds meewerken op het bedrijf hebben we hulp van 15 mensen om een top product op de markt te brengen.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in jullie branche?
Op het gebied van duurzaamheid is er veel veranderd. Zo wordt het bedrijf aan de Vrederustlaan verwarmt door aardwarmte en worden de bedrijven voor 100% voorzien van energie door zonnepanelen. Ook de verkoop veranderd snel. Al de producten voor de klok verkopen is niet meer vanzelfsprekend. Nu werken we ook met directe verkoop onder andere met behulp van webshops. Wij zijn lid van telersvereniging Decorum Company. Met ruim zestig geselecteerde kwekers, bieden we te samen een kwalitatief zeer hoogwaardig assortiment. Het handelsmerk Decorum Plants&Flowers is er speciaal voor de vakhandel en wordt via geselecteerde dealers in meer dan veertig landen wereldwijd verkocht.

Wat heeft Westmaas Makelaardij voor jullie gedaan de afgelopen jaren?
In de loop van de jaren hebben Dick en Eddy Westmaas van alles voor ons bedrijf en onze familie gedaan, zoals:
-  De aankoop van ons bedrijf aan de Pieter Bregmanlaan te Pijnacker begeleid.
-  De aankoop van ons tweede bedrijf aan de Vrederustlaan te Pijnacker begeleid. Dit was een complexe aankoop vanuit een faillissement, wij hebben hier een potplantenkwekerij aangekocht en omgebouwd naar de teelt in de grond.
-  De verkoop van het ouderlijke bedrijf aan de Oude Leedeweg te Pijnacker begeleid. Dit bedrijf werd verkocht aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp in het kader van een ruimte voor ruimte regeling.
-  De snelle verkoop van de woning aan de Oude Leedeweg in een tijd waarin de woningmarkt vrijwel stil lag. De bedrijfswoning kreeg bij de verkoop van het bedrijf aan de gemeente een bestemming Wonen. Dick en Eddy wisten in de stille verkoop een unieke koper te vinden die net zijn woning had verkocht aan Tennet en een mooie prijs kon betalen.
-  Diverse taxaties in de loop van de jaren voor het bedrijf en de bedrijfsopvolging. 

Heb je nog een leuke of bijzondere anekdote over Eddy of Dick Westmaas?
Ja die hebben we wel. Dick en Eddy hebben de verkoop van het bedrijf aan de Oude Leedeweg begeleid en voordat alle contracten rond waren had Dick al een nieuwe eigenaar voor het huis gevonden.
Ook de aankoop van de Vrederustlaan heeft de familie Westmaas begeleid. De overdracht moest voor de jaarwisseling plaatsvinden.  Hierdoor stond de familie Westmaas ook tijdens de kerstdagen paraat.

Waar wil je graag nog even de aandacht op vestigen?
Dick drukt niet zomaar zijn snor en de familie Westmaas staat altijd voor je klaar.

Westmaas Makelaardij aangesloten bij VBO BedrijfsmatigWestmaas Makelaardij aangesloten bij SCVMOWestmaas Makelaardij aangesloten bij VBOWestmaas Makelaardij aangesloten bij FundaWestmaas Makelaardij aangesloten bij VBO Agrarisch Een totaaloverzicht van alle glastuinbouwbedrijven op 1 plaats gebundeld Het Taxatie Management Instituut