015 310 88 73

 

Asbestdaken zijn in Nederland vanaf 2024 verboden. Als makelaar-/taxateur van landelijk en agrarisch vastgoed komen wij nog veel asbestdaken tegen. De aanwezigheid van asbest speelt een grotere rol bij aan- of verkoopadviezen en taxaties. Wij adviseren tijdig saneringsmaatregelen te nemen. Hier zijn fiscale maatregelen en subsidies voor beschikbaar.

Als makelaar-/taxateur verwachten wij dat in aanloop naar 2024 de aanwezigheid van asbestdaken een steeds grotere rol zal gaan spelen bij aan- of verkoopbeslissingen van onroerend goed. Ook het waarde verminderende effect van de aanwezigheid van asbestdaken zullen taxateurs steeds vaker rekening mee moeten houden.

Particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen mogen in 2024 geen asbestdaken meer bezitten. De maatregel moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. En die vormen een gevaar voor de volksgezondheid. In 2024 is het 30 jaar geleden dat bouwbedrijven geen asbest meer mochten gebruiken. Eigenaren van onroerend goed zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de asbestdaken.

Voor de verwijdering van asbestdaken komt per 1 januari 2016 een subsidieregeling.
Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) gemeld bij de aankondiging van het dakenverbod.
Voor de subsidieregeling is minimaal € 75 miljoen euro beschikbaar.

Bedrijven kunnen gebruik maken van twee fiscale regelingen om asbest te verwijderen. De Milieu Investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL). De MIA geeft recht op een aftrek van 36 % van de investeringskosten en de VAMIL geeft de mogelijkheid om 75 % van de investeringskosten op een willekeurig moment af te schrijven. Indien u ook nog besluit tot het plaatsen van zonnepanelen dan kan er ook nog Energie-Investeringsaftrek (EIA) aangevraagd worden.

Voor meer informatie:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest/inhoud/verbod-op-asbestdaken

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest/vraag-en-antwoord/kan-ik-subsidie-krijgen-om-asbest-te-verwijderen

Hoewel 2024 nog ver weg lijkt, raden wij als makelaar/taxateur onze cliënten aan tijdig uw maatregelen te nemen. 

Westmaas Makelaardij aangesloten bij VBO BedrijfsmatigWestmaas Makelaardij aangesloten bij SCVMOWestmaas Makelaardij aangesloten bij VBOWestmaas Makelaardij aangesloten bij FundaWestmaas Makelaardij aangesloten bij VBO Agrarisch Een totaaloverzicht van alle glastuinbouwbedrijven op 1 plaats gebundeld Het Taxatie Management Instituut