Tel. 015 310 8873 | info@westmaasmakelaardij.nl

  • Nieuws
  • Voorkeursrecht Gemeenten gevestigd in Pijnacker-Nootdorp

Voorkeursrecht Gemeenten gevestigd in Pijnacker-Nootdorp

In Pijnacker-Nootdorp werd gisteren, donderdag 9 januari 2020, in vier glastuinbouwgebieden het Voorkeursrecht Gemeenten gevestigd. In deze gebieden wordt gedacht aan grootschalige woningbouwontwikkeling. Eigenaren dienen bij voorgenomen verkoop nu eerst hun eigendommen aan te bieden aan de gemeente. Het gaat om de volgende vier gebieden.

- Dwarskade-Oudeweg te Nootdorp
- Rijskade-Nootdorpseweg te Pijnacker
- Balijade te Pijnacker
- Overgauwseweg - Europalaan te Pijnacker

Het gaat om een totale ontwikkeling van circa 6.000 woningen tot 2050. De gemeente voorziet voor het gebied in Nootdorp op korte termijn een woningbouwontwikkeling en in de andere gebieden een ontwikkeling op de langere termijn. In 2020 zal in de omgevingsvisie nadere keuzes worden gemaakt.

Wij betwijfelen de houdbaarheid van de vestiging van het voorkeursrecht voor ontwikkelingen op een dergelijke lange termijn. In beginsel kan de Wet Voorkeursrecht Gemeenten voor maximaal tien jaar gevestigd worden. Er is geen wettelijke grondslag om het te vestigen voor gebieden die op langere termijn ontwikkeld zullen worden.

Overigens zijn wij principieel tegen de Wet Voorkeursrecht Gemeenten. De grondmarkt dient overgelaten te worden aan marktpartijen en niet aan overheden, de crisis heeft dit voldoende aangetoond. Ook zijn er voldoende wettelijke instrumenten voor kostenverhaal door de gemeente. Het vestigen van een dergelijk voorkeursrecht leidt tenslotte vaak zelfs tot speculatie en stagneert juist de ontwikkeling. Wij hopen dat de gemeente dit ook zal inzien.

Wij zullen onze vele cliƫnten in deze gebieden de komende jaren volledig bijstaan bij deze ontwikkelingen. Heeft u vragen en/of wenst u verder te praten over dit onderwerp, bel ons dan op 015-310 8873.

E.D.J. (Eddy) Westmaas REV RT

De lokale media vroegen inmiddels om onze mening: artikel Telstar-Online

Westmaas Makelaardij B.V.
Laakweg 4
2631 PJ Nootdorp

T. 015 310 8873
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste ons nieuwe aanbod en vastgoed nieuws. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Policy.

*  E-mailadres:
*  Vul a.u.b. de getoonde veiligheidscode in:

 


E-mailmarketing van Prosu