Tel. 015 310 8873 | info@westmaasmakelaardij.nl

  • Nieuws
  • Grote plannen Rijksoverheid

Grote plannen Rijksoverheid

De Rijksoverheid wil drastisch ingrijpen in de woningmarkt. Afgelopen dagen werden er grote plannen gepresenteerd met betrekking tot het verder reguleren van de woningmarkt en het nemen van de regie bij het opstellen van ruimtelijk beleid. Het Rijk neemt de regie bij de realisatie van meer betaalbare woningen en reguleert de huurmarkt verder.

Veertig procent bouwen voor middeninkomens

Allereerst staat in een verklaring van minister De Jonge dat er meer gebouwd moet gaan worden voor middeninkomens. De eis wordt dat regionaal bijna veertig procent van de woningen betaalbare koop of middenhuurwoningen moeten worden. Dit komt dan nog eens bovenop de eis van dertig procent sociale huurwoningen in een bouwplan.

Regulering middenhuur
Hiernaast wordt de middenhuur markt gereguleerd. Het komt erop neer dat het woningwaarderingsstelsel (het puntensysteem) ook gaat gelden voor middenhuurwoningen. De bovengrens moet nog bepaald worden, maar een huurprijs van € 1.250 wordt genoemd in de plannen. Voor deze woningen gaan dezelfde regels gelden als voor de sociale huurmarkt. De huurprijzen worden voor deze huurwoningen dan ook gereguleerd door de Rijksoverheid.

Lees meer over deze plannen:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/05/19/meer-betaalbare-woningen-voor-middeninkomens

Regierol Rijksoverheid
In een brief aan de Eerste en Tweede Kamer wordt uitgebreid gepresenteerd hoe de Rijksoverheid weer de regie wil nemen in het ruimtelijk beleid. De schaarste aan ruimte maakt dat het Rijk weer de touwen in handen wil nemen.
Er komen in de toekomst nationale keuzes waarin het Rijk zelf keuzes gaat maken voor ruimtelijke opgaven. De provincies moeten die nationale keuzes inpassen in ruimtelijke plannen. De provincies krijgen tot 1 juli 2023 om de ruimtelijke puzzel te gaan leggen. Vervolgens controleert het Rijk of die keuzes voldoende zijn.
Hiernaast komt er voor een aantal gebied, de zogenaamde NOVES gebieden ook een gebiedsgerichte aanpak. Die gebieden krijgen integraal een andere bestemming en worden opnieuw ingericht.

Lees meer hierover in de kamerbrief: 
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/05/17/kamerbrief-over-nationale-regie-in-de-ruimtelijke-ordening

Westmaas Makelaardij B.V.
Laakweg 4
2631 PJ Nootdorp

T. 015 310 8873
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.

*  E-mailadres:
*  reCAPTCHA code: