Tel. 015 310 8873 | info@westmaasmakelaardij.nl

  • Nieuws
  • Beëindigingsregeling veehouderijlocaties

Beëindigingsregeling veehouderijlocaties

De overheid heeft de concept stoppersregeling bekend gemaakt in de zogenaamde internetconsultatie voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV). Met de LBV kunnen veehouders (koeien, varkens, pluimvee) vrijwillig hun bedrijf beëindigen in ruil voor een subsidie.

De subsidie bestaat uit een vergoeding van 100 % vergoeding van voor het waardeverlies en voor de productierechten. In de praktijk betekent dit dat 100 % van de gecorrigeerde vervangingswaarde van de stallen wordt vergoed en 100 % van de productierechten in geval van beëindiging van het bedrijf. De gecorrigeerde vervangingswaarde is vastgesteld als forfaitaire bedragen die vermeld zijn in tabellen in de bijlage van de LBV. 

De LBV is landelijk bedoeld voor veehouders die vrijwillig willen stoppen. Ook werd de tweede tranche van de Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen (MGA-2) gepubliceerd. Deze is specifiek bedoeld voor bedrijfslocaties nabij Natura 2000 gebieden. Deze maatregel geeft Provincies de mogelijkheid om piekbelasters gericht aan te laten kopen of hun bedrijf vrijwillig te laten beëindigen.

Uiteraard betreft het nog maar concept stukken die nu zijn gepubliceerd en een ieder kan hierop nog reageren.
De volledige stukken kunt u teruglezen via:
https://www.internetconsultatie.nl/lbv/b1#sectie-waarkuntuopreageren
https://www.internetconsultatie.nl/mga2/b1

In ieder geval zijn deze regelingen ruimhartiger dan eerdere beëindigingsregeling.

Niettemin blijven wij van mening dat er gekozen moet worden voor het vergoeden van een volledige schadeloosstelling. Alleen via die weg krijgt de stopper zijn vermogensschade, inkomensschade en bijkomende schade volledig vergoed. Als de samenleving ervoor kiest dat boeren daadwerkelijk moeten wijken voor andere belangen dan hebben de getroffenen ook recht op een volledige schadeloosstelling.

Westmaas Makelaardij B.V.
Laakweg 4
2631 PJ Nootdorp

T. 015 310 8873
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.

*  E-mailadres:
*  reCAPTCHA code: