Skip to main content

Tel. 015 310 8873 | info@westmaasmakelaardij.nl

Onteigening voor natuur voorkomen

Ons principiële beroep op zelfrealisatie van de natuurbestemming voor cliënt werd door Rechtbank Den Haag gehonoreerd. De gemeente wenste natuur te realiseren, waarbij kort gezegd cliënt zijn schapen plaats moeten maken voor de schapen van de natuurbeheerder. Uiteindelijk oordeelde de rechtbank dat onze klant zijn grond grotendeels kan behouden.

Ons principiële beroep op zelfrealisatie van de natuurbestemming voor cliënt werd door Rechtbank Den Haag gehonoreerd. Onze cliënt kan na jaren strijd het grootste deel van zijn grond behouden.
In Pijnacker-Nootdorp wenste sinds 2007 eerst DLG, toen de Provincie Zuid-Holland en (nog later) de gemeente Pijnacker-Nootdorp cliënt zijn agrarische grond te verwerven voor natuurgebied de Groenzoom. Hierin zou kort gezegd cliënt zijn schapen plaats moeten maken voor de schapen van de natuurbeheerder. Tijdens mijn eerste gesprek met de gemeente hebben we de zelfrealisatie al voorgesteld. Nu, jaren later, oordeelde Rechtbank Den Haag vele jaren later dat er geen grondslag was voor de onteigening bij zelfrealisatie van de natuur/recreatiebestemming. De rust in de polder is inmiddels aardig teruggekeerd. Beiden partijen hebben berust in het onteigeningsvonnis en procederen nog wel verder over de schadeloosstelling.

Zie https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2020:14308